Skip to main content

Normal şartlarda 28 gün olan adet döngüsünün ilk 3 ila 7 günü adet kanaması görülür. Bazı nedenlerden dolayı adet kanaması beklenen günden birkaç gün ya da uzun bir süre gecikebilir. Bunun en önemli sebebi gebeliktir. Gebelik oluşmuşsa kadında adet kanaması olmaz. Bunun dışında stres ya da hızlı kilo alıp verme gibi durumlarda da adet kanaması beklenen günden daha geç olabilir. Polikistik over sendromu ya da Diyabet gibi bazı hastalıklar da adetin normalden uzun sürede olmasına sebep olmaktadır.

Adet gecikmesi, 28 günde bir meydana gelen döngünün çeşitli nedenlerden ötürü 7 günden daha uzun bir süre olacak şekilde gecikerek oluşmasıdır. Kadın üreme sisteminde her ay, olası gebeliğe karşı bir hazırlanma gerçekleşir. Sağlıklı her kadın, ergenlikten menopoza kadarki süreçte her 28 günde bir adet dönemine girer.

Adet başlangıcının en az 7 gün süreyle gecikmesi, adet döngüsünde birtakım farklılıkların oluşmasına neden olabilir. Adet gecikmesinin pek çok nedeni bulunur.

Bu nedenlerden en bilineni gebelik halidir.

Adet Gecikmesi

Adet Gecikmesi Nedir?

Adet kanamasının çeşitli nedenlerden ötürü minimum 7 gün süre ile gecikmesi hali, regl gecikmesi olarak tanımlanır. Her 21 gün ila 35 gün arasında regl meydana gelir.

Genellikle 3-8 gün arasında süren adet dönemi içerisinde adet kanamaları görülür. Adet döneminin belirli bir düzen içerisinde oluşması, vücutta bulunan organların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu nedenle adet döngüsünde düzen çok önemlidir.

Adet Gecikmesi

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet kanamasının minimum 7 ve üzerinde gecikmesi; emzirme, gebelik, tiroit problemleri başta olmak üzere çeşitli nedenlerden ötürü oluşabilir. Adet gecikmesi neden olur sorusu kapsamında, bu nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Gebelik: Korunmasız bir şekilde cinsel birliktelik içerisinde olan kadınlarda gebelik nedeniyle gecikme oluşabilir.
  • Kronik Hastalıklar: Diyabet, çölyak gibi kronik hastalıklar; hormonal dengenin değişmesine sebebiyet verebilir.
    Bu durum, regl oluşum sürelerinin gecikmesine
    neden olabilir.
  • Doğum Kontrol İlaçları: Tablet veya enjeksiyon ile alınan doğum kontrol ilaçları, adet döneminin gecikmesine ve normal dönemden daha geç adet görülmesine
    neden olacaktır.
  • Düşük Kilo: Kilo kaybı, hormonal düzenin değişmesine neden olduğundan adet dönemini geciktirebilir.
  • Stres: Adet gecikmesinin en önemli nedenlerinden biri de strestir. Yoğun stres, hormon salınımının düzensizleşmesine sebebiyet verebilir. Bu durum, adet gecikmesinin yaşanmasına neden olacaktır.
Adet Gecikmesi

Adet Gecikmesinin Belirtileri ve Nedenleri

Regl gecikmesinde yoğun bel ve karın ağrıları, gebelik potansiyeli gibi belirtiler ortaya çıkar. Adet gecikmesi nedenleri kapsamında genel olarak şu semptomlar ortaya çıkar:

  • 16 yaşına kadar regl görülmemiş olması
  • Yoğun bir şekilde görülen karın ve bel ağrıları
  • Gebe kalma potansiyelinin yüksek olması
  • İki düzenli periyodun kaçırılması
  • Evde yapılan gebelik testi sonucunun pozitif olması
  • 14 yaşına kadar göğüslerin büyümemesi
  • 14 yaşına kadar kasık tüylerinin gelişmemesi

Polikistik over sendromu, erken menopoz, lohusalık dönemi gibi nedenlerden ötürü regl gecikmeleri meydana gelebilir. Regl gecikmesinin uzun süreli görülmesi durumunda hekim kontrolüne başvurmak son derece önemlidir.

 

Adet Gecikmesi

Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur?

Hava koşullarına bağlı olarak adet gecikmeleri yaşanabilmekte olup genellikle çok soğuk ya da çok sıcak aylarda gecikme meydana gelir. Mevsimsel adet gecikmesi hangi aylarda olur sorusu, gün içinde sıcaklık farklarının yoğun bir şekilde görüldüğü zamanlarda da adet gecikmeleri oluşabilir, şeklinde yanıtlanabilir. Mevsime bağlı adet gecikmelerinde 3 ila 10 gün arasında bir gecikme görülebilir.

Adet Gecikmesi

Stresten Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?

Stres kaynaklı adet gecikmeleri, öteki nedenlerde olduğu gibi 7 gün ya da daha fazla olacak şekilde adetin gecikmesine neden olur. Yoğun stres, beyindeki üst merkezlerde bulunan ve adet döngüsünü kontrol eden hormonların üretimine olumsuz etki eder. Bu durum, adette gecikmeye sebebiyet verebilir.

Adet Gecikmesi

Cinsel İlişki Adet Gecikmesi Yapar mı?

İlk defa cinsel birliktelik yaşayacak kişilerde birliktelik sonrasında adet gecikmeleri meydana gelebilir. Bunun yanı sıra cinsel ilişki adet gecikmesi yapar mı sorusu kapsamında hamilelik ihtimali dışında böyle bir duruma neden olmayacağını belirtmek mümkündür.

Ayrıca cinsel açıdan aktif olan kadınlarda hamilelik için ortam hazırlandığından, kolaylıkla adet gecikmeleri meydana gelebilir. Cinsel açıdan aktiflik içerisinde olan kadınların 1 hafta ila 10 günlük regl gecikmeleri durumunda bir hekime başvurması, adet gecikmesinin çok daha net anlaşılabilmesi açısından önemlidir.

Adet Gecikmesi

Adet Gecikmesi İçin Neler Yapılabilir?

Adet gecikmesinin uzun süreli bir şekilde görülmesi durumunda, adet gecikmesi nedenleri hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için bir hekime gitmek gerekir. Adet gecikmesinin altındaki nedenler ortaya çıkarıldıktan sonra gecikmenin önlenebilmesi için gerekli olan tedaviler uygulanabilir. Regl gecikmelerinde hamilelik ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.

Cinsel açıdan aktif olan kadınların bir kısmı, hamilelik ihtimalini de bildiğinden, doğum kontrolü yöntemlerini tercih eder. Hamilelik görülmemesi adına kullanılan yöntemler değişiklik gösterir. Ertesi 5 gün Hapı, bu yöntemlerden bir tanesidir. Cinsel birliktelik esnasında herhangi bir koruma olmadığında ya da korumaya rağmen korunma kazaları görülüğünde Ertesi 5 Gün Hapı kullanılarak ilişki sonrasında acil korunma yöntemi ön plana çıkarılabilir. Alınabilecek en kısa sürede Ertesi 5 Gün Hapı’nın kullanımı, hamilelik riskinin minimalize edilmesini sağlar.

Adet Gecikmesi